5/07/2013

Drahý alebo lacný paralyzér?

Jedným z najlacnejších paralyzérov na slovenskom trhu je typ JSJ 800 od neznámeho čínskeho výrobcu, ktorý sa dá zohnať za niečo cez 10 eur. Za túto ľudovú cenu dostanete paralyzér s nabíjateľnou batériou a LED svietidlom, nabíjačku a nylonové puzdro. Na prvý pohľad skvelá kúpa. Naozaj ale iba na prvý pohľad. Zarážajúce je už to, že niektorí predajcovia JSJ 800 uvádzajú napätie 150.000 V, iní 800.000 V, a sú aj takí, ktorí si trúfnu na milióny voltov. To samo o sebe nevzbudzuje dôveru, rovnako ako úroveň spracovania alebo absencia dôkladného slovenského návodu.

Lenže JSJ 800 nie je skutočný paralyzér, ale taľafatka z tržnice (doslova a do písmena - tento typ sa totiž na tržniciach bežne predáva). Keď z jeho ceny odpočítame DPH, dopravu z Číny, maržu výrobcu, dovozcu a predajcu, dôjdeme k tomu, že výrobné náklady nemôžu byť vyššie ako jeden, dva doláre. A za tak málo sa funkčný, spoľahlivý a účinný paralyzér naozaj vyrobiť nedá.

Lacné paralyzéry za pár eur, ktoré sa objavujú v ponuke niektorých e-shopov, v inzerátoch alebo aukciách, nemajú so sebaobranou nič spoločné. Niekomu snáď môžu poskytnúť falošný pocit bezpečia - to však zrejme len do chvíle, kedy nastane potreba ich použiť. Paradoxne tou lepšou variantou je, že takýto paralyzér nebude funkčný alebo zhorí pri prvom zapnutí. Ešte horšie by totiž bolo, keby bol funkčný až príliš. Ide o to, že paralyzéry síce disponujú veľmi vysokým napätím, ale nízkym prúdom. Jedná sa o takzvaný bezpečný prúd (najčastejšie 3 mA), ktorý zaručuje, že elektrický šok nespôsobí žiadne trvalé zdravotné následky. Toto je u kvalitných certifikovaných produktov úplnou samozrejmosťou, ale u neschválených lacných výrobkov taká istota chýba. Následkom môže byť aj vážne zranenie alebo smrť útočníka a trestné stíhanie majiteľa paralyzéra.

Záujemca o kvalitný, funkčný paralyzér by mal počítať s investíciou približne od 50 eur vyššie. Zásadne sa neodporúča nakupovať tento druh výrobku na aukčných a inzertných serveroch, v nešpecializovaných obchodoch, alebo dokonca na tržniciach. Vyberajte a kupujte vždy len u zavedených špecializovaných predajcov, ktorí svoj tovar dobre poznajú a sú schopní pri výbere poradiť. Nikdy nekupujte paralyzér bez záruky, skôr preferujte výrobky s predĺženou zárukou.

Ak kupujete paralyzér na internete, odporúčam preverené e-shopy Paralyzer.sk a Paralyzer.eu.


0 komentářů

Posts a comment

 
© Paralyzéry
Designed by Blog Thiết Kế
Back to top