5/10/2013

Paralyzér alebo obranný sprej?

Mám si kúpiť paralyzér alebo mi bude stačiť obranný sprej? To je veľmi častá otázka. Odpoveď ale nie je úplne jednoduchá.

Elektrický paralyzér je určite veľmi efektívny obranný prostriedok, má ale jednu nevýhodu - vyžaduje aspoň niekoľkosekundový kontakt s útočníkom. Nefunguje totiž na diaľku, jeho elektródy je nutné na krátku chvíľu priložiť na telo alebo odev protivníka. Potom však pôsobí rýchlo, účinne a hlavne selektívne, čo znamená, že nikdy nehrozí nechcené zasiahnutí inej osoby.

Naproti tomu obranný sprej je možné použiť aj na diaľku niekoľkých metrov a zachovať si od útočníka určitý odstup. Obsah spreja však bude pôsobiť na všetkých, ktorí sú v jeho dosahu. Úspešnosť použitia je tak závislá na viacerých faktoroch, ako sú napríklad poveternostné podmienky (vietor, protivietor), prehľadnosť situácie, presnosť zásahu a podobne. Obrana slzným sprejom môže byť pomerne komplikovaná aj v malom uzavretom priestore.

Čo z toho vlastne vyplýva? Každý z týchto sebaobranných prostriedkov má svoje klady a zápory, ktoré môžu vyniknúť v rôznych situáciách. Optimálne by preto bolo, a mnohí odborníci to tiež odporúčajú, nosiť pri sebe ako paralyzér, tak obranný sprej. Takéto riešenie ale nemusí vyhovovať každému. Potom je asi lepšie rozhodnúť sa pre kvalitný paralyzér. Ostatne je známe, že útočníka veľmi často zaženie aj výstražný výboj do vzduchu, ktorý samozrejme bližší kontakt nevyžaduje.


0 komentářů

Posts a comment

 
© Paralyzéry
Designed by Blog Thiết Kế
Back to top