5/15/2013

Teleskopický obušok

Ďalším známym obranným prostriedkom je teleskopický obušok. Na rozdiel od paralyzéra alebo obranného spreja vyžaduje použitie obušku aktívnejší prístup a určitú fyzickú dispozíciu. Z tohto dôvodu ho možno odporučiť hlavne mužom.

Konštrukcia teleskopického obušku je relatívne jednoduchá. Jedná sa o tri do seba zasunuté kovové rúrky, ktoré sú v kľudovom stave zaistené proti samovoľnému vysunutiu. Prudkým švihom sa časti teleskopu rozložia do plnej dĺžky a zafixujú sa pomocou takzvanej frikčnej aretácie (eventuálne systémom autolock, u niektorých drahších výrobkov). Zloženie sa vykonáva úderom o tvrdú podložku. Materiálom je kalená oceľ alebo tvrdený hliník, rukoväť býva často pogumovaná.

Teleskopické obušky sa najčastejšie vyrábajú v dĺžkach 16 ", 18", 21 ", 23" a 26 ", teda približne 40 až 65 cm. V zloženom stave sú pochopiteľne výrazne kratšie, ale aj tak nie je ich veľkosť úplne ideálna pre každodenné nosenie. 

Ak uvažujete o nákupe teleskopického obušku, počítajte s investíciou v rádoch desiatok eur. Zabudnite na nákup lacných neznačkových výrobkov, ktoré budú veľmi pravdepodobne vyrobené z nekvalitného materiálu. Sily, ktorým musí obušok pri údere odolávať, sú značné, takže šetriť na kvalite spracovania sa neoplatí.


0 komentářů

Posts a comment

 
© Paralyzéry
Designed by Blog Thiết Kế
Back to top